Areena siirtyi HD-aikaan

Areenan mobiilisovellukset ovat viimeisen parin viikon aikana päivittyneet. Päivitys ei näy käyttäjälle ohjelmien käyttöliittymän muutoksena, vaan kysymys on pitkälti konepellin alla tehdyistä muutoksista.

Windows-puhelimille tarkoitetussa sovelluksessa on toki näkyviäkin muutoksia, sillä nyt Windows-sovelluksen avulla voi kuunnella radio-ohjelmia, katsoa vain Areenassa lähetettäviä suoria lähetyksiä sekä katsoa esimerkiksi Yle Uutisten sivuilla julkaistuja lyhyitä klippejä. Windows-sovellus on nyt siis toiminnallisesti samalla tasolla kuin iOS- ja Android-sovellukset.

Suuri muutos kaikissa mobiilisovelluksissa on kuitenkin se, että kaikki sovellukset toimivat nyt Ylen omien rajapintojen eli APIen päällä ja Ylen omassa ympäristössä. Nyt tehty API-ponnistus on Ylen mittakaavassa merkittävä ja kauaskantoinen muutos. Se mahdollistaa jatkossa palveluiden nopean kehityksen ja sen, että Ylen ulkopuoliset tahot voivat kehittää rajapintojen varaan omia ratkaisujaan.

Käyttäjälle rajapintojen käyttöönotto näkyy tällä hetkellä siten, että Areenan mobiilisisällöt ovat saatavilla samaan aikaan kuin Areenan selainpalvelussakin.  Aiemmin mobiilisisällöt jaeltiin ulkopuoliselta alustalta, jonne ne saatiin vasta kun ohjelma oli julkaistu selain-Areenassa. Tästä aiheutui viivettä julkaistumisessa ja lisäksi kuvanlaatu kärsi.

Nyt sekä mobiilisovellusten sekä selain-Areenan tallenteiden kuvanlaatua on nostettu. Areenan VOD-sisällöt ovat nyt parhaimmillaan HD-tasoa (720p) sekä desktop- että mobiililaitteissa. Tämä koskee kaikkea sellaista sisältöä, jonka lähdemateriaali on HD-tasoista. Jo aiemmin Areenassa katsottavat tv-kanavalähetykset eli simulcastit ovat olleet HD-tasoisia.

Kuvanlaatu riippuu käyttäjän verkkoyhteyden tasosta. Mikäli käyttäjän verkkoyhteyden taso ei riitä (tämä päätellään automaattisesti playerin puskurin koosta ja playerin mahdollisesta pudottamista freimeistä), laskee kuvanlaatu alemmalle tasolle, kunnes toisto on ongelmatonta. Samaa adaptiivisen streamauksen mekanismia on käytetty jo jonkin aikaa Areenan tv-kanavalähetysten yhteydessä.

Joillakin Android-käyttäjillä on ollut ongelmia sovelluksen uuden version kanssa: katsottavan ohjelman toisto on saattanut katketa kesken tai video on toistunut puutteellisesti. Areenan Android-sovelluksessa streamausmuotona on oletuksena HLS, jonka pitäisi toimia suurimmassa osassa laitteita. Android-laitteita on kuitenkin erilaisia ja periaatteessa toimiva asetus ei kuitenkaan käytännössä välttämättä toimi. Mikäli katselussa on ongelmia, kannattaa kokeilla Asetukset-näkymästä videon laadun vaihtoa.

API-muutoksen lisäksi Areenan streamausmuotoa on muutettu. Aiemmin käytössä ollut RTMP-streamaus on korvattu jo mainitulla HDS:llä ja HLS:llä. Tämän muutoksen avulla on toteutettu mahdollisuus adaptiiviseen streamaukseen, mutta sen sivuvaikutuksena osa sellaisista laitteista (jotkut äly-tv:t, mediatoistimet yms), jotka aiemmin ovat pystyneet toistamaan Areenan sisältöä eivät enää Areenan videoita toista.

Samassa yhteydessä myös PlayStation 3 -laite on valitettavasti lakannut toistamasta Areenan sisältöjä. Tähän on syynä PS3:n flash-tuki: PS3 käyttää flashin versiota 9, kun Areena stramausmuotojen uudistuksen vuoksi edellyttää vähintään versiota 10. Tutkimme edelleen keinoa tukea myös PS3:a ja kerromme, mikäli ratkaisu tähän löytyy. PlayStationin, muiden konsolien ja äly-tv-laitteiden osalta pyrimme tänä vuonna tarjoamaan myös pysyvämpiä ja paremmin näissä laitteissa toimivia ratkaisuja.

Seuraavat muutokset ovat nurkan takana. Parhaillaan suunnitellaan Areenan web-palvelun uudistamista sekä uusia, kokonaan uudelleen tehtyjä Areenan mobiilisovelluksia. Lisäksi kevään aikana pääsemme nostamaan vain Areenassa lähetettävien suorien lähetysten (tiedotustilaisuudet, urheilutapahtumat jne) kuvanlaatua. Uutuutena kokeilemme myös Googlen Chromecast-laitteen tukea. Näistä kerromme tarkemmin sitten, kun ominaisuudet ovat lähempänä julkaisua.

Muistitesti: Mitä Areena-maailmassa tapahtui 2013?

Ennen kuin luet tämän blogin, sulje silmäsi ja mieti, mitä muistat viime vuoden suurista tapahtumista ja suosituimmista ohjelmista. Kohta kerron sen sinulle.

Vuoden 2013 alussa suuri puheenaihe oli Prisman Syö, paastoa ja elä pitempään. Paaston terveellisyys herätti monet suomalaiset. Suosittu oli myös Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä kertova Kovasikajuttu. Draaman puolella vetivät Areenassa Girls, Pirunpelto ja tietysti Uusi päivä. Myös Pasila notkui tilastoissa.

Helmikuussa oli hiihdon MM-kisat. Suosikin tohtori Eki vieraili Puoli seitsemän -ohjelmassa, ja ohjelmaa jaettiin paljon sosiaalisessa mediassa.

Maaliskuussa Anna-Kaisa Hermunen tylytti Vappu Pimiää Arto Nybergin ohjelmassa. Litmanen oli Kuningas, ja Suomi pelasi jalkapallomaaottelun Luxemburgia vastaan. Latelan miehet tuunasivat autoja.

Huhtikuussa maailmaa järkytti Bostonin poliisioperaatio, jota seurattiin Areenassa useita päiviä. Ässien mestaruus toi Pata-juhlan poriin. Toukokuussa jännitettiin Kristan menestystä Euroviisuissa.

(Kuva: Krista Siegfrids. Sari Gustafsson/Lehtikuva)

Kesällä Hjallis Harkimo piti tiedotustilaisuuden Jokereiden itään lähdöstä. Keihäs kiinnosti niin Kalevan kisoissa kuin Moskovan MM-kisoissa. Nuortensarja #lovemilla veti myös Areenassa, mutta etenkin Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa. Ruotsin kaunotarprinsessa Madeleine naitiin Amerikkaan.

Costa Concordian nosto. AFP/Lehtikuva

(Kuva: Costa Concordian nosto. Filippo Monteforte, AFP/Lehtikuva)

Syksyllä monia kiinnosti Costa Concordian nostoyritys, Rikun ja Tunnan Docventures sekä Dokumenttiprojekti: Hilton!, joka kertoo jouten olevista nuorista. Tonttu Toljanteri oli varmastikin vuoden suosituin ohjelma.

Unohtuiko jotain?

 

Areenan tv-kanavalähetykset HD-tasoisina

Keväällä Areenaan tulleet tv-kanavien lähetykset ovat keränneet jo uskollisen käyttäjäjoukon. Alusta lähtien näiden ns. simulcast-lähetysten kuvanlaatua on toivottu paremmaksi.

Tällä viikolla TV1- ja TV2-kanavat saatiin HD-tasoisina jakeluun ja tänään myös Areena on aloittanut kaikkien Ylen tv-kanavien jakelun HD-tasoisina. Mukana ovat siis ykkösen ja kakkosen lisäksi myös Yle Fem ja Yle Teema. Tarkemmin ilmaistuna HD-taso tarkoittaa 720p-tasoista kuvaa ja täsmällisesti ottaen kuvanlaatu on 1280x720 ja kuvataajuus 30 fps. Videostreamin koko on 2700 kbit ja tämän päälle tulee audiostream, joka on 128 kbit aac.

Uuteen, tällä hetkellä kokeiluvaiheessa olevaan ohjelmaoppaaseen tuodaan lähiaikoina tieto siitä, milloin kanavalla lähetettävä ohjelma on aidosti HD-tasoista.

Kanavalähetyksen kuva tulee HD-tasoisena, mikäli käyttäjä on kyllin nopean ja laadukkaan verkkoyhteyden päässä. Kuvan taso reagoi verkkoyhteyden tasoon: jos verkkoyhteys ei kykene luotettavasti välittämään HD-tasoista kuvaa, kuvanlaatu laskee tasolle, jonka käyttäjän verkkoyhteys mahdollistaa. Alempia laatuja on laitteesta ja streamaustavasta riippuen kolmesta kuuteen.

On syytä huomioida, että käyttäjän verkkoyhteyden nopeus ja laatu vaihtelevat esimerkiksi eri vuorokaudenaikoina. Operaattorin mainoslauseissa myymä maksiminopeus ja käytännössä toteutuva yhteys saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Tämän vuoksi paras mahdollinen laatu ei simulcast-lähetyksissä välttämättä toteudu.

Parhaimmillaan HD-tasoinen kuva on jaossa tietokoneiden lisäksi myös iOS-laitteiden (iPad ja iPhone) ja Android-laitteiden (vähintään Android 3.0 -käyttöjärjestelmä) Areena-sovelluksissa. Windows Phone 8 -laitteisiin HD-tasoinen kuva tulee myöhemmin.

HD-laatu koskee tässä vaiheessa siis tv-kanavien suoria lähetyksiä. Areenan tallenteiden laatua nostamme myöhemmin keväällä. Samoin vain Areenassa esitettävien suorien lähetysten (urheilutapahtumat, tiedotustilaisuudet jne) laadun kohentaminen on suunnitelmissa.

Lisätietoa Ylen HD-kanavista.

 

Areena-sovellus Windows Phone -laitteille

Jo jonkin aikaa odoteltu Areena-sovellus Windows Phone 8 -laitteille on nyt julkaistu. Sovellus on saatavissa ilmaiseksi Microsoftin Windows Marketplace -sovelluskaupasta.

Nyt julkaistu sovellus on ensimmäinen versio Areenan Windows-sovelluksista. Sovelluksen avulla on mahdollista katsoa Areenan tallennettuja tv-ohjelmia sekä seurata tv-kanavien suoria lähetyksiä. Tässä versiossa ei vielä ole mukana radiotallenteiden kuuntelumahdollisuutta, vain Areenassa esitettäviä suoria lähetyksiä eikä sovelluksella voi katsoa lyhyitä klippejä, jotka yleensä ovat otteita ohjelmista tai yksittäisiä uutisjuttuja. Sovellusta kehitetään tulevaisuudessa vastaamaan paremmin muita Areenan mobiilisovelluksia.

Sovellus on tehty yhteistyössä Sebitti Oy:n kanssa. Aiemmin Sebitti TV -sovelluksen asentaneet käyttäjät voivat päivittää sovelluksensa, joka korvautuu päivityksen yhteydessä Yle Areena -sovelluksella.

Toisena uutuutena Sailfish OS -käyttöjärjestelmää eli Jolla-puhelimia varten Areenan Android-sovelluksesta on tarjolla versio Jollan sovelluskaupasta.

Windows-sovelluksen valmistumisen yhteydessä olemme lopettaneet aiemmin m.yle.fi-osoitteessa toimineen mobiili-Areenan version. Alasajo liittyy mobiilipalveluissa tehtävään suurempaan uudistukseen, jossa Areena alkaa käyttää Ylen sisäistä rajapintaa. Palvelun käyttäjämäärät olivat jääneet noin kahteen tuhanteen viikottaiseen kävijään.

Korjaus 8.1.2013: Korjattu Sailfish OS -sovelluksen sovelluskauppa.

Kokeile uutta ohjelmaopasta!

Olemme tänään julkaisseet uuden, vielä kehitysvaiheessa olevan ohjelmaoppaan ensimmäisen version. Julkaisemme palvelun jo nyt, vaikka palvelu on joiltakin osin vielä keskeneräinen. Ideana on kerätä käyttökokemusta ja palautetta ja kehittää palvelua edelleen saadun palautteen perusteella.

Uuden ohjelmaoppaan ideana on palvella kaikenlaisten laitteiden käyttäjiä. Palvelu on mahdollisimman selkeä ja skaalautuu kaikenkokoisille ruuduille, joten erillisiä mobiili- ja täysversioita ei tarvita. Palvelu käyttää Yleisradion uutta sisäistä ohjelmatietorajapintaa, jonka kautta ohjelmatietoa jatkossa julkaistaan eri palveluihin.

Yksittäisen ohjelman nimeä klikkaamalla avautuu lisätietonäkymä, joka kertoo ohjelman lyhyen esittelyn. Ohjelmatiedoista on myös mahdollista siirtyä katsomaan tai kuuntelemaan ohjelmaa, jos ohjelma on jo saatavissa Areenassa. Mikäli ohjelma on käynnissä kanavalla tällä hetkellä, voi ohjelmatiedoista siirtyä katsomaan tai kuuntelemaan ohjelmaa kyseiselle kanavalle. Mobiililaitteissa ohjelmien katsominen ja kuuntelu vaatii, että laitteeseen on asennettu Areena-sovellus.

Palvelu on vielä kehitysvaiheessa, joten ohjelmatiedot saattavat olla puutteellisia ja palvelussa saattaa olla käyttökatkoja.

Kaikki palaute palvelusta on enemmän kuin tervetullutta. Palautetta kannattaa lähettää erityisesti ohjelmaoppaan palautelomakkeella.

Ihana Elisa jatkuu satojen toiveiden saattelemana

Areenan romantiikan syksyn viimeinen sarja Ihana Elisa saa jatkoa Areenassa. Sarjasta on tullut Yleen satoja jatkotoiveita.


Kauniit Pohjois-Italian maisemat, linnanherran ja hänen alaisensa elämä ja loputtomat juonittelut jaksavat kiehtoa katsojia vuodesta toiseen. Ja tietenkin se Elisan rooli oikeudenmukaisuuden ikeenä on hienon tarinan avain.

Sarjaa julkaistaan tuttuun tapaan neljä jaksoa viikonloppuisin, kaksi lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Toisessa kaudessa on 26 osaa ja kolmannessa Ihanan Elisan tyttäressä on 16 osaa.

Niille, jotka eivät sarjaa vielä tunne, ensimmäisen kauden jaksot ovat katsottavissa Areenassa tammikuun loppuun.

Ihana Elisa Yle Areenassa

Areenassa lokakuussa 20 miljoonaa käynnistystä

Areenan lokakuun käyttöluvut eivät tuo mukanaan suuria yllätyksiä. Uutena asiana on se, että muutaman kuukauden ajan mittauksesta poissa olleet mobiilikäynnistykset on vihdoin saatu takaisin mittaustuloksiin. Tämä näkyy mm. käynnistysten määrissä: videokäynnistyksiä Areenassa oli viime kuussa yhteensä noin 18 miljoonaa kappaletta. Audiokäynnistysten määrä taas on noin kaksi miljoonaa.

Tablettien ja muiden mobiililaitteiden yleistyminen näkyy selvästi verrattuna maaliskuun ensimmäiseen kuukausiraporttiin. Audio- ja videotallenteiden mobiilikäynnistysten yhteenlaskettu määrä on nyt noin kuusi miljoonaa, kun se maaliskuussa oli noin 5,5 miljoonaa. Audiopuolen käynnistysten kasvuun vaikuttavat varmasti myös radion mobiilipalveluiden uudistuminen.

Luvuista käy myös ilmi Areenan käytön tietynlainen jakautuminen. Desktop- ja mobiilikäyttö näyttävät nimittäin hyvin erilaisilta. Mobiilipuolella käynnistetyin tv-ohjelmien ohjelmatyyppi on lastenohjelmat: yli 60% kaikista käynnistetyistä ohjelmista on lastenohjelmia. Desktop-laitteilla (joiksi tässä mittauksessa siis luetaan myös kannettavat tietokoneet) lastenohjelmien osuus on vain 23% käynnistyksistä; perinteisillä tietokoneilla draama on suosituin lajityyppi.

Areenan kuukausiraportti lokakuu 2013 (PDF)

Kaikki suorat lähetykset nyt Areenan mobiilisovelluksissa

Areenan mobiilisovelluksista on julkaistu uudet versiot iPhone-, iPad- ja Android-laitteille.

Uusien ohjelmaversioiden myötä mobiililaitteiden avulla voi seurata nyt kaikkia Areenan suoria tv-lähetyksiä. Keväästä asti Areena-sovellusten avulla on voinut seurata tv-kanavien suoria lähetyksiä, mutta pelkästään Areenassa lähetettävien suorien lähetysten (urheilutapahtumat, tiedotustilaisuudet jne) seurantamahdollisuus on puuttunut sovelluksista tähän asti. Tämä ominaisuus on nyt lisätty sovelluksiin. Suorien lähetysten tuen lisäksi sovelluksiin on tehty virheiden korjauksia. Suorat lähetykset löytyvät sovelluksen yläreunan valikon Suorat-valinnan alta.

Uuden ominaisuuden saat käyttöön päivittämällä Areena-sovelluksen sovelluskaupoista esimerkiksi alla olevista linkeistä. 

Areena-sovellus iPadille

Areena-sovellus iPhonelle

Areena-sovellus Android-laitteille (vaatii Android 2.3:n tai uudemman version).

Areenan käyttötietoa syyskuulta

Areenan syyskuun käyttötietopaketti ei tarjoa suuri yllätyksiä. Mobiilin kasvu jatkuu edelleen vahvana, samoin Areenassa vierailevien selainten määrä sekä viikko- että päivätasolla kasvavat.

Elokuun urheilutapahtumien kasvattama suorien lähetysten suosio ei laskenutkaan syyskuussa, kuten odotimme. Yhtenä syynä tähän oli hämmentävä spektaakkeli Italian rannikolla eli risteilyalus Costa Concordian nosto, jota suomalaiset tiirasivat Areenan kautta yllättävän innokkaasti.

VOD-puolella Uusi päivä -sarja palasi jälleen katsotuimmaksi ohjelmaksi ohjelmien käynnistyksillä mitattuna. Hyvänä kakkosena oli Serranon perhe, joka voitti Uuden päivän katselun kestossa: espanjalaissarjan katseluminuutit olivat noin kaksinkertaiset Uuteen päivään verrattuna. Myös Docventures pärjäsi hyvin: dokumenttisarjan jaksoja käynnistettiin syyskuussa yli 300 000 kertaa. Kyseessä on dokumenttisisällölle hurja saavutus, sillä luku on kaksi kertaa Dinojunan käynnistysten määrä. Dinojunalle ei huonolla ohjelmalla pärjää.

Areenan syyskuun kuukausikatsaus

Serranot ja mobiilit jyräävät

Areenan heinä- ja elokuun kuukausiraportit kertovat pari asiaa hyvin selvästi: mobiilikäyttö on tullut jäädäkseen ja Serranon perhe on käsittämättömän suosittu sarja, edelleen.

Eri selainten määrä Areenassa pysyi kesälläkin lähellä miljoonan eri selaimen rajaa. Aiemmilta vuosilta tuttu kesän aikana tapahtunut käyttäjämäärien notkahdus näyttää jääneen pitkälti historiaan.

Tasaista kävijämäärää selittää tietenkin Areenan sisältö. VOD-puolella vain Areenassa esitetty Serranon perhe ponkaisi varsinkin elokuussa käsittämättömän suosituksi: sarjan jaksoja käynnistettiin Areenassa heinäkuussa yli 600 000 kertaa ja elokuussa vielä enemmän, yli 800 000 kertaa. Serranot jättivät suosiossaan taakse jopa Areenan ikisuosikin Uuden päivän.

Mobiilikäyttäjien määrän kasvu jatkuu kiivaana myös. Kun ensimmäinen Areenan kuukausiraportti maaliskuun käytöstä julkaistiin, oli eri mobiiliselainten määrä runsaat 126 000 kappaletta. Elokuussa vastaava luku oli jo lähes 250 000. Mobiilikäytön määrä on siis lähes kaksinkertaistunut puolessa vuodessa.

Myös live-tv-lähetysten käyttö on kasvanut hurjasti. Pelkästään perinteisillä tietokoneilla live-lähetyksiä käynnistettiin elokuussa yli 2,4 miljoonaa kertaa. Maaliskuussa live-lähetysten käynnistysmäärä oli noin 840 000. Tämän luvun päälle tulevat mobiilissa live-lähetyksiä katsovat. Live-lähetysten mobiilikäynnistysten määrää emme kuitenkaan heinä- ja elokuulta tiedä, sillä mittausjärjestelmän ongelmien takia mobiilimittausdata tältä ajalta on puutteellista.

Yle Areenan heinäkuun kuukausikatsaus

Yle Areenan elokuun kuukausikatsaus

Sivut

Yle Areena

Yle Areenan tiimi tapaa Areenan aktiivikäyttäjia. Auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi!

Mukana: Hanna Svärd, Esa Kukkonen, Paavo Rytsä, Leevi Kokko, Reijo Perälä, Cilla Lönnqvist, Tuija Aalto ja muut yleläiset ja YLE Areenan tekijät.

 

Blogiarkisto