Ti 07.11.2006 @ 14:40admin

Rutiköyhä ja tilastollisesti köyhä

Tänä optiomiljonäärien aikana on hyvä miettiä välillä kuka on köyhä.
Ei se niin selvä ole miltä aluksi tuntuisi.

Yhtä epäselvä on rikkaankin rajan asettaminen. Poliitikothan puhuvat mielellään rikkaista ja köyhistä, mutta jättävät tarkentamatta mitä käytännössä tarkoittavat.

Yksi selitys köyhyydelle löytyy tilastoista.
Suhteellinen köyhyys (tilastollinen köyhyysraja) laskettiin Suomessa aiemmin niin, että köyhä on, jos tulot jäävät alle 50 prosentin mediaanitulosta (mediaanitulo on eri asia kuin keskipalkka).

EU:n komissio halusi aikanaan nostaa köyhyysrajan 60 prosenttiin kunkin maan mediaanitulosta ilmeisesti ennen kaikkea Britannian vaatimuksesta.
EU:n tilastotoimisto Eurostat otti sen jälkeen viralliseen käyttöön 60 prosentin köyhyysrajan, jolloin tilastot tulivat myös vertailukelpoisiksi euroalueella.

Samalla hyvätuloisiin pohjoismaihin saatiin lisää köyhiä, eikä ero esimerkiksi Britanniaan näyttänyt niin pahalta. Suomi kannatti 50 prosentin köyhyysrajaa, mutta taipui sen nostoon 60 prosenttiin mediaanitulosta.

Suomen osalta tilastouudistus merkitsi, että tilastollisesti köyhien määrä kolminkertaistui.
Kun ennen tilastollisesti (siis suhteellisesti muihin tulonsaajiin verrattuna) köyhiä oli runsaat 4 prosenttia, niin nyt köyhiä ilmaantuikin tilastoihin noin 12 prosenttia. Köyhyys siis lisääntyi huimasti.

Suomen Tilastokeskuksen luvuissa ei tosin puhuta köyhyysrajasta vaan hienotunteisemmin pienituloisuusrajasta. Vuoden 2004 tilaston mukaan se oli Suomessa 11 690 €/vuosi eli 974 €/kuukausi.

Absoluuttinen köyhyys taas on eri asia kuin tilastollinen, suhteellinen köyhyys. Absoluuttisesti köyhällä ei raha riitä aivan välttämättömimpäänkään kuten ruokaan ja asuntoon.

Suhteellisesti köyhän rahat eivät saata riittää elämiseen Helsingissä, mutta maaseudulla voi tullakin samalla rahalla kohtalaisesti toimeen. Varsinkin jos on kasvimaa, marjastaa, kalastelee ja laittaa itse ruokansa.

Köyhyystutkijoilla on hieman erilaisia käsityksiä mikä olisi oikea tapa köyhyyden määrittelemiseksi, koska olosuhteet ovat myös erilaisia.

Tällaisia ja muita suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan liittyviä asioita käsitellään YLE Radio 1:n Vallan vaiheilla – ohjelmassani 9.11. 2006 (ensilähetys).

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto