Kenelle Suomen sosiaaliturvan ovi avataan?

Kun Suomen maahanmuuttovirasto hylkäsi äskettäin egyptiläisen 64-vuotiaan isoäidin Eveline Fadayelin oleskelulupa-anomuksen, niin taustalla on raha. Tarkemmin sanottuna Suomen hyvä ja yhteiskunnalle kalliiksi käyvä sosiaaliturvajärjestelmä.

Tätä ei haluta kuitenkaan sanoa suoraan, koska tässä tapauksessa se kuulostaisi epäinhimilliseltä.

Kysymys on myös periaatteesta: jos perhekäsitystä laajennetaan, niin maahanmuuttoviranomaisista tulisikin sosiaaliviranomaisia.

Siirryttäisiin tarveharkintaan kuten toimeentulotukea myönnettäessä sosiaaliviranomaiset päivittäin tekevät. Tällaista roolia maahanmuuttoviranomaiset tuskin haluavat.

Perhekäsitteen laajentaminen ydinperheen lisäksi myös isovanhempiin, ehkä muihinkin lähisukulaisiin, olisi tietysti humaani teko lainsäätäjiltä. Se mahdollistaisi vältää egyptiläisen isoäidin kaltaiset inhimilliset murhenäytelmät.

Suora lainaus YLE:n nettiuutisista:

Eveline Fadayelin kaikki kolme lasta ovat asuneet ja työskennelleet Suomessa jo pitkään. Kaikki hänen kuusi lastenlastaan ovat Suomen kansalaisia. Egyptissä hänellä ei miehen kuoltua ole yhtään sukulaista. Pyynnöistä huolimatta Egypti ei ole ilmoittanut voivansa taata rouva Fadayelille lääkärien edellyttämää välttämätöntä terveydenhoitoa.

Mihin kaikkeen Suomeen pysyvän oleskeluluvan saanut ja täällä vakinaisesti asuva sitten olisi oikeutettu?

Näin Kelan nettisivusto kertoo:

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu maassa asumiseen. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla on oikeus Kelan myöntämiin sosiaaliturvaetuuksiin.

Sivuilta ( www.kela.fi) löytyvät myös kätevät laskurit erilaisten etuuksien summittaiseksi laskemiseksi:

Laskurien avulla voit selvittää mahdollisuutesi saada Kelan maksamaa etuutta. Käytettävissäsi on seuraavat laskurit:


• Eläkkeensaajan asumistuki
• Erityishoitorahan määrä
• Kuntoutusrahan määrä
• Opintolainavähennys
• Opintotuki
• Opiskelijan omat tulot
• Sairauspäivärahan määrä
• Sairauspäivärahakausi
• Työttömyysturva
• Vanhempainpäivärahan määrä
• Vanhempainpäivärahakausi
• Yleinen asumistuki

Tällaista sosiaaliturvan ovea siis haluttaisiin raottaa entistä suuremmalle, kun ”arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo vetoavat maahanmuuttoviranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin, että ydinperheen käsitettä laajennettaisiin tietyin edellytyksin käsittämään myös isovanhemmat”.

Arkkipiispa Leo

Saa nähdä heltyvätkö lainsäätäjät ja maahanmuuttoviranomaiset. Ainakin valtiovarainministeriössä ollaan varauksellisia. Kahdella maahanmuuttajalla kun voi olla yhteensä neljä isovanhempaa.

Tuli vain mieleen, että onko kattavasta sosiaaliturvajärjestelmästämme tullutkin humaanin ajattelun este? Haluja voisi olla, mutta mistä löytyvät rahat?

 

 

2 kommenttia

Oikeutettu huomautus siitä, ettei Suomen laki tunne vaihtoehtoa, jolloin Suomen kansalaisen perheenjäsen saisi oleskeluluvan ilman oikeutta sosiaaliturvaan. Tämä puolestaan johtaa pyrkimykseen rajoittaa juuri Suomen kansalaisen omaisten mahdollisuutta oleskella Suomessa.

Olen ehdottanut ulkomaalaislain muuttamista siten, että Suomen kansalaisen iäkkäälle vanhemmille olisi mahdollista myöntää oleskeluluvan rajoitetulla sosiaaliturvalla tai pitkäaikaisen viisumin ilman oikeutta sosiaaliturvaan: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/65204-ulkomaalaislaki-%E2%80%9Dmummo-ongelma-ratkaistava-eduskunnassa%E2%80%9D

Kiitos mielenkiintoisesta kommentista. Toivottavasti pitkällä kesälomalla olevat kansanedustajat ja ennen kaikkea maahanmuuttoministeri Astrid Thors jää ajattelemaan ehdotusta. Ei lakien muuttamiseen kauan aikaa tuhraannu, jos halua on.

Sitten aivan toinen asia.

Jos säännöksiä tarkkaan katsoo, niin minä en suomalaisena isoisänä ole oikeutettu tapaamaan Suomessa asuvia suomalaisia lapsenlapsiani, jos heidän vanhempansa tai se, jonka luona lapset asuvat, ei sitä halua.

Onneksi kohdallamme tilanne ei ole tällainen, mutta pykäliä tiukasti noudattaen voisi olla.

Se tästä ydinperheestä.

M.L.

Matti Laitinen vallan vaiheilla

 Matti Laitinen toimitti pitkään YLE Radio 1:n yhteiskuntakriittistä Vallan vaiheilla - ohjelmaa, mutta ei osannut YLE:stä eläkkeelle jäätyään asettua kiikkutuoliin ja jatkaa mm. tämän blogin pitämistä.

Blogiarkisto