Ma 21.05.2007 @ 16:25admin

Sähköposti ja älykkyys

Käytän paljon (jopa liikaakin) sähköpostia, koska se on kätevää. Niinpä Raili Leinon kirjoittama uutinen Tietoviikossa sykähdytti: runsas sähköpostin käyttö tekee tyhmäksi. Brittitutkimuksen mukaan sähköposti heikentää henkistä suorituskykyä tuplasti enemmän kuin marihuanan käyttö. Kääk!

Väite siitä, että runsas sähköpostin käyttö alentaa älykkyyttä on luonnollisesti liioiteltu, mutta varmasti jokainen sähköpostia runsaasti käyttävä tunnustaa joskus olevansa puolivahingossa tilanteessa, missä nopea vastaaminen sähköposteihin katkaisee ajatusta ja heikentää olennaisesti työn tehokkuutta. Sama pätee puheluihin ja tekstiviesteihin, jotka keskeyttävät sen mitä nyt oletkaan tekemässä.

Brittiläinen tutkimus todistaa, että sähköposti alentaa henkistä suorituskykyä tuplasti enemmän kuin marihuanan käyttö. Miehillä lasku on suurempi kuin naisilla. Puhelut, sähköpostit ja tekstiviestit keskeyttävät työn, vähentävät tuottavuutta ja väsyttävät. Lontoon yliopiston King's Collegen psykiatri Glenn Wilson toteaa, että viestipommitus alentaa työntekijöiden älykkyysosamäärää kymmenellä pisteellä. Yhtä paljon koehenkilöiden suorituskykyä alentaa esimerkiksi valvottu yö.

Periaatteessa sähköposti on esimerkiksi puhelimeen verrattuna mainio viestintämuoto, koska postit voi lukea silloin kun haluaa ja siellä kun haluaa. Niihin voi vastata myös silloin, kun tietää, ettei vastaanottaja ole paikalla tai kykene vastaamaan. Sähköposti siis voi myös vapauttaa, kunhan sitä vain käyttää "oikein". Toisinaan kuitenkin iskee päälle pakkomielle tarkistaa viestejä yhtenään ja vastata niihin saman tien, mikä tietysti antaa periaatteessa kuvan tehokkuudesta ja nopeudesta, mutta vain sähköpostiviestittämisen suhteen. Tässä mielessä Kommunikaattorit ja älypuhelimet ovat todella riippuvuutta aiheuttavia laitteita...ellei niitä laita kuriin.

Yleensä olen varmasti ärsyttävä muiden mielestä, koska luen normaalisti sähköposteja lähes saman tien kun ne tulevat, mutta vastaan kaikkiin muihin paitsi välitöntä toimintaa vaativiin vasta paremmalla ajalla. Enkä aina lue postejakaan jatkuvalla syötöllä, vaan sopivaan aikaan. Samoin käytän liki diktatorisesti kännykän mykkätoimintoa, sillä kun koitan keskittyä johonkin, en halua puhelimen soivan; sähköpostiin verrattuna puhelin on itse pirun keksintö, koska se vaatii yleensä huomiota välittömästi! Onneksi kännyssä on vastaaja, johon voi jättää viestin, jonka sitten voin kuunnella sitten kun ennätän.

Se, että tietokoneiden, kännyköiden ja sähköpostin ynnä muun nykyaikaisen teknistyyppisen työn ja tiedonvälityksen kerrotaan heikentävän tehokkuutta ja tekevän tyhmäksi, on kuitenkin osaltaan harhaa. Kyllä aikaisemminkin (kuten edelleenkin) kaikenlaiset muutkin häiriötekijät häiritsevät yhtä lailla - enkä edes viitsi arvioida aikaa, mikä menee tyhjänpäiväisiin työtä keskeyttäviin kahvitaukoihin. No, tietysti tauoista on hyvät puolensakin ja niiden aikana keksitään uusia ideoitakin, mutta kohtuus kaikessa - kuten elektronisessa viestinnässäkin!

Brittitutkimuksessa kauhistellaan myös sitä, että sähköposteja luetaan vapaa-aikana ja lomilla. Mikäli kyseessä on työn pursuaminen hallitsematta omalle ajalle, ei tämä ole tietenkään hyvä asia, mutta ainakin periaatteessa tilanne voi olla myös päinvastainen. Kannettavan tietokoneen ja mobiilin tiedonvälityksen avulla arkipäiväkin voi muuttua puolilomaksi, jos kiireet eivät estä esimerkiksi kalaan lähtemistä. Suuren osan nykyaikaisesta toimistotyöstä voi hoitaa keskeltä metsää siinä missä toimistosta! Näin ollen vapaa-aika voi myös työntyä työaikaan.

Tässä tietysti törmätään taas erilaisiin ihmistyyppeihin ja työnkuviin, sillä osa meistä haluaa erottaa työn ja vapaa-ajan täysin toisistaan, ja joissain työtehtävissä niin on tehtäväkin: kirurgi ei voi ottaa töitään kotiin ja päivystysluontoisessa työssä paikalla on oltava silloin kun on sovittu. Itselläni puolestaan perinteisesti kaikki yrityksen eriyttää vapaa ja työ niin ajallisesti kuin paikallisestikin ovat päättyneet onnettomasti, ja ellen voisi tarkistaa sähköposteja kesken lomankin, olisin tuplasti onnettomampi ja stressaantuneempi jos en voisi tehdä niin.

5 kommenttia

Luin mielenkiintoisen artikkelisi ja olen samaa mieltä kanssasi. Pidän kännykkäni aina täysin hiljaisena, vain näytön vilkkuminen paljastaa että joku soittaa. Yleensä myös sähköpostit joutavat odottamaan päivän tai pari.

Ja vielä kommentoiden tähän: "keksitään uusia ideoitakin, mutta kohtuus kaikessa - kuten elektronisessa viestinnässäkin!" Niinhän se on. Nykyaikainen kommunikaattori ei ole enää kännykkä vaan pienoistietokone, jolla on helppo herpaannuttaa huomionsa vaikka tärkeällä fysiikan luennolla.

Mutta voidaanko odottaa että tällekkin tulee loppu, kuten näyttää tapahtuvan hirmuiselle kerskakulutukselle ja maapallon saastuttamiselle?
Toivotaan vain parasta, eikä vain parasta, vaan parhaista parasta.

Minäkö tyhmä? Nyt en käsitä.

Jos käytät paljon sähköpostia ja katsot paljon televisiota, olet pian mennyttä... Yksi tv:n katseluun käytetty tunti lisää dementian mahdollisuutta niin ja niin monella prosentilla. Sähköposti siis tyhmentää, ja tv tylsistää ennestäänkin tyhmän pään.

Mitähän mielenkiintoista Prismassa seuraavaksi tulee? Katson ohjelman lähes aina.

Miten lähetetään katsojakysymys Prismaan? Haluaisin kysyä, mitä vanha totuus "ilmassa on ukkosta" tarkoittaa tieteen näkökulmasta katsottuna.

Tervehdys,

On sitä aikoihin eletty... Elton John totesi viikolla että Internet pitäisi sulkea koska musiikin taso on laskenut Internetin myötä. Yhdysvaltalaisena yrittäjänä totean vain, että juuri kymmenen päivän lomamatka Karibian saarilla (http://drsalonenworldtravel.blogspot.com) pelastui koska pystyin silloin tällöin kännykän kautta tarkistamaan sähköpostit. Olin niin tai näin, teknologian muuttuminen on täällä pysyäkseen ja siitä kommentoin säännöllisesti blogissani http://telluspublication.blogspot.com

Anonyymi kirjoitti:

Tervehdys,

On sitä aikoihin eletty... Elton John totesi viikolla että Internet pitäisi sulkea koska musiikin taso on laskenut Internetin myötä. Yhdysvaltalaisena yrittäjänä totean vain, että juuri kymmenen päivän lomamatka Karibian saarilla (http://drsalonenworldtravel.blogspot.com) pelastui koska pystyin silloin tällöin kännykän kautta tarkistamaan sähköpostit. Olin niin tai näin, teknologian muuttuminen on täällä pysyäkseen ja siitä kommentoin säännöllisesti blogissani http://telluspublication.blogspot.com

Lopeta turha reissaminen niin maailma pelastuu.

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu