Ke 14.02.2007 @ 17:23admin

Avaruusbataatinpinkkiä ystävänpäivää!

Jos voisin, lähettäisin ystävänpäivän kunniaksi kaikille ystävilleni terveisten lisäksi Kiinassa kaupan olevia avaruusbataatteja.
<p>
Alkuviikosta Kiinan kansallinen uutistoimisto Xinhua kertoi, että lokakuussa 2005 lentäneessä Kiinan toisessa miehitetyssä avaruusaluksessa, Shenzhou 6:ssa oli mukana bataatin siemeniä. Bataateista en tiennyt aikaisemmin, mutta lennon aikaan kerrottiin kyllä, että taikonauttien Fei Junlongin ja Nie Haishengin mukana oli paljon erilaisia kasvien siemeniä. Nyt siis uutisen mukaan näistä bataattisiemenistä on löytynyt yksi sellainen mutaatio, joka tuottaa erityisen maukkaita vaaleanpunaisen värisiä bataatteja. Bataattihan on enemmän tain vähemmän vaaleanpunainen sisältään ja pinnaltaan oleva perunansukuinen mukulakasvi, jonka maku on perunaan verrattuna hieman makeampi - mistä sen englanninkielinen nimi "sweet potato".

Koska itse pidän paitsi avaruudesta, niin myös bataateista, niin Xinhuan uutinen kiinnosti ja klikkasin katsomaan asiasta lisää. Xinhuan mukaan bataattisiemenen mutaatio tapahtui avaruuslennon aikana, ja sen vuoksi Kiinan eteläisimmässä maakunnassa Hainanissa normaalisti kasvava Haikoun vaaleanpunainen orkidea -nimisen bataatin väri on normaalia huomattavasti vaaleanpunaisempi. Sen vuoksi tätä uutta bataattimuunnosta ryhdyttiin kasvattamaan ja markkinoimaan ennen kaikkea ystävänpäivänä. Shanghaissa 30 paikallisesti tunnettua keittiömestaria otti ystävänpäiväbataatin listoilleen ja tarjoaa tänään yli 60 ruokalajia, joissa alleviivatusti käytetään avaruusbataattia. "Käytännössä jokainen pöytäkunta maistaa yhtä tai kahta ruokaa, joissa on bataattia", väittää Carnation-ravintolan tarjoilija Peng Yuan uutisessa.

Tällaiset arkiset asiat ovat erinomaisia tapoja kertoa avaruuden hyödyllisistä käytöistä, sillä vaikka satelliiteilla ja avaruustekniikalla on paljonkin arkielämän kannalta elintärkeitä tehtäviä, eivät ne ole ns. seksikkäitä. Kuka muu kuin insinööri jaksaa innostua tietoliikenteen tai satelliittipaikannukset autuudesta? Sen sijaan avaruusbataatti, jota voi oikeasti syödä, on konkreettinen asia. Samoin on japanilaisen kosmetiikkayhtiön markkinoima hajuvesi, jossa käytettävät ruusut on risteytetty avaruudessa: japanilaisastronautti Chiaki Mukailla oli mukana sukkulalennolla vuonna 1992 ruusuja osana yhtiön sponsoroimaa koetta, jossa koetettiin kehittää uudenlaista ruusua. Tarkoituksena oli myös testata tuoksujen käyttöä avaruusasemilla, sillä usein pitkään avaruudessa olleen aluksen sisällä on (lievästi sanottuna) kiinnostava lemu. Tuoksut voisivat muuttaa hajumaailma ja toimia myös psykologisena piristeenä karuun arkiolemiseen. Ja tietysti ruusukoe meni läpi mediassa, teinpä siitä itsekin ison jutun aikanaan radioon sympaattisen Chiakin kanssa.

Toinen tapa markkinoida avaruutta arkiympyröihin on ESAn viime aikoina harrastama yhteistyö kilpaurheilijoiden kanssa. Avaruuteen kehitetty materiaali on auttanut vammaisurheilijoita ja formulatalli McLaren on käyttänyt vuodesta 2002 alkaen avaruuspukujen tekniikkaa huoltojoukkojensa asustuksessa - osa Kimikin menestyksestä on siis avaruustekniikan ansiota. Niin, ja kiertäähän Marsia parhaillaan myös tilkka Ferrarin kuuluisaa punaista väriä...

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu