Hyppää pääsisältöön

Onko lemmikkisi oikea- vai vasentassuinen?

Anna tassu! Suurin osa koiranomistajista opettaa tämän tempun  koiralleen heti sisäsiistiksi kouluttamisen ohella. Mutta oletko tullut huomioineeksi kummalla tassulla hauvasi paiskaa kättäsi? Ja entäs kissa, millä käpälällä se kalastelee kaloja akvaariosta?  Suosivatko koirat, katit ja muut lemmikkimme jompaa kumpaa käpälää?

Anna tassu! Vaan kumpi....?

Tutkimukset osoittavat, että lähes kaikki selkärankaiset ovat niin sanotusti toispuoleisia. Se kumpaa kättä tai raajaa käyttää riippuu siitä kumpi silmä on ensisijainen. Tämä puolestaan linkittyy dominoivaan aivopuoliskoon. Jotkut tutkijat uskovat, että ominaisuus  periytyy selkärankaisten yhteiseltä kantamuodolta jopa puolen  miljardin vuoden takaa. Lieneekö jo lätäköissä ryömineet esi-isämme ovat kammenneet itseään eteenpäin aina toinen eturaaja edellä!

Ihmisistä yhdeksänkymmentä prosenttia on oikeakätisiä ja kymmenen  prosenttia vasenkätisiä. Koirilla ja kissoilla jako menee enemmän  tasan. Vuonna 2006 englantilaiset tutkijat tulivat siihen tulokseen,  että koirista puolet on oikeakäpäläisiä ja puolet vasenkäpäläisiä. Parisenkymmentä vuotta sitten saatiin puolestaan selville, että kissoista viisikymmentä prosenttiä suosii oikeaa käpälää, neljäkymmentä prosenttia vasenta ja loput kymmenen prosenttia on  
molempikäpäläisiä.

Nyt kaikkia tietysti kiinnostaa, että kumpaa käpälää jalkojesi päällä kenties tälläkin hetkellä loikoileva oma karvapallo enemmän käyttää.  Californialaisen tutkijan suunnitteleman testin voi helposti suorittaa kotikonstein  monella tapaa, mutta kärsivällisyyttä se vaatii. Voit vaikkapa käyttää lelua, jonka sisälle voi piilottaa namipalan. Laita se keskelle lemmikkisi näkökenttää ja tarkkaile kummalla tassulla karvainen kaverisi heti ensimmäisenä koskettaa lelua. Jos et pahastu sottaisuudesta niin voit myös sivellä jotakin tahmaista lemmikkisi kuononpäähän ja katsoa kummalla tassulla se yrittää hieroa moskan pois.

Tai sitten voit laittaa herkkupalan eläimen ulottumattomiin esimerkiksi sohvan alle ja seurata kummalla käpälällä se herkkua hamuaa. Tassutempun osaavalta koiralta voi tietysti pyytää käpälää. Konstit ovat siis monet, mutta suurin valtti on maltti, testi täytyy  toistaa nimittäin sata kertaa. Lemmikille varattujen makupalojen lisäksi myös isännän tai emännän kannattaa ottaa itselleenkin esille hiukopalaa käden ulottuville jos testin suorittaa yhtä soittoa.

Joissakin tapauksessa käpälyydestä on vaikea saada selvää. Jos esimerkiksi koiralla on niveltulehdus tai joku muu vamma olkapäässä tai jalassa, se voi kompensoida vammaa hyödyntämällä myös toista tassuansa. Kissa taas yleensä leikkiessään vaihtaa käpälää tuon tuostakin, mutta halutessaan todella jotakin se kyllä käyttää dominoivaa tassua. On myös mahdollista, että vasenkäpäläinen lemmikki vaihtuu oikeakäpäläiseksi tai toisinpäin, kun eläimen motivaatio  span style="font-family: 'Times New Roman','serif'; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin;">muuttuu. Mutta olipa testin lopputulos mikä tahansa, muista paijata lemmikkiäsi palkinnoksi ihan molemmin käsin.

Prisma Studion vasenkätisyyttä -ja myös tassuisuutta- käsitellyt jakso katsottavana netissä:


Prisma Studio Facebookissa:

https://www.facebook.com/prismastudio