Hyppää pääsisältöön

Näin stressi vanhentaa sinuakin

Hätkähdin lukiessani vanhaa lehteä parin vuoden takaa. Aukeaman kuvasta katsoi aivan toinen Yhdysvaltain presidentti kuin nyt. Mitä Obamalle on tapahtunut parissa vuodessa?

Barack Obama, Allan Tannenbaum / EPA (2011),  Olivier Douliery / EPA (2013)

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuvattuna lokakuussa 2011 ja puolitoista vuotta myöhemmin toukokuussa 2013

Sama ilmiö tuntuu löytyvän lähempääkin. Kuinka moni meistä naureskelee ryppyjen syventyneen tai hiusten harmaantuneen hetkessä?  Ja syyttää siitä kiireistä ja stressaavaa arkea?

Työstressin vanhentava vaikutus on nyt todistettu tieteellisesti. Suomalaistutkijat osoittivat hiljan, ensimmäisenä maailmassa, että pitkittynyt työstressi voi vanhentaa meitä vuosilla. Stressi rapauttaa solujemme rakennetta. Muutokset ovat nykytiedon valossa pysyviä.

Tutkijat havaitsivat, että vakavaa työuupumusta kokeneiden ihmisten solut vastasivat 10 vuotta vanhemman ihmisen soluja. Sama vanhenemisreaktio todettiin myös töissä pitkään lievästä stressistä kärsineillä. Jo aiemmissa tutkimuksissa on todistettu kemikaalien vanhentavan meitä vuosilla.

Hälyttävää on, että työstressi voi siis vanhentaa meitä hermomyrkkyjen lailla. Ei mikään mitätön asia maassa, jossa noin 75% ihmisistä kokee työnsä henkisesti raskaaksi. Ja jossa pitäisi jotenkin pidentää työuria. Kysyykö kukaan miten tämä yhtälö toimii tulevaisuudessa? Nyt eläkeläisiä kehutaan aiempaa aktiivisemmiksi ja vireämmiksi. Kuinka raihnaisia me nyt työtä tekevät olemme 20 vuoden päästä?

Itse testasin pari viikkoa aivojeni reaktioita stressiin ja tulokset olivat karuja.

Sain neuvoksi nukkua enemmän, lisätä arkiliikuntaa ja nähdä enemmän ystäviä.
Nämä kuulemma auttavat lataamaan aivoja ja vähentämään stressiä.
Yllättävintä oli, että uneni laatu huononi parin punaviinilasillisen seurauksena. Lihakset rentoutuivat, mutta mieli ei. 

Lue tästä lisää suomalaistutkimuksesta arvostetun yhdysvaltalaisen tiedejulkaisun PLoS ONEn sivuilta

Kommentit