Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pelien nippualennukset: maksa vaikka euro, jos siltä tuntuu

Nipputarjoukset ovat voimassa vain rajoitetun ajan

Nippualennus on sitä, kun kuluttajalle kaupataan monta tuotetta yhden hinnalla. Samaa periaatetta on noudatettu myös tietokoneohjelmien ja etenkin pelien myymisessä iät ja ajat, mutta viime vuosina on syntynyt uudenlainen ilmiö: osta monta ohjelmaa ja maksa mitä huvittaa, vaikka sitten vain euron.

Perinteiset nippualennukset voivat softapuolella edelleen hyvin. Itse asiassa niitä riittää niin paljon, että tilanteesta selvillä pysymiseen tarvitaan erillisiä palveluita, jossa listataan parhaillaan käynnissä olevia Windows- ja Mac-alennuspaketteja.

Traditionaalinen alesatsi vetoaa asiakkaaseen kahdella argumentilla: siinä on paljon ohjelmia, usein ainakin kymmenen, aleprosentti on hurja (Mac Bundlesilla tällä hetkellä 88 prosenttia) ja hinta saattaa silti olla euroissa mitattuna halvempi kuin kalleimman yksittäisen ohjelman – Mac SuperBundlesin hintalappu oli viimeksi 49 dollaria, ja siihen sisältyi 80 dollarin hintainen Parallels-virtuaalikone.

Mutta sitten ovat nämä uudenlaiset tarjoukset, joissa ostaja saa määritellä hinnan itse. Usein myytäviä tuotteita on ehkä puolenkymmentä, mutta joka tapauksessa hieman vähemmän kuin edellisen tyypin nipputarjouksissa ja hinta on vapaa. Monesti kaupan on pelejä ja vieläpä riippumattomien kehittäjien tekemiä pelejä.

Yhteistä ykköstyypin nippujen kanssa on se, että tarjous on voimassa vain vähän aikaa eikä siitä kerrota etukäteen. Kyse ei ole pelkästään siitä, että kauppiaat pelkäisivät menettävänsä tuottoja, jos tarjous kestää liian pitkään, vaan rajallinen aika luo kuluttajalle tunteen siitä, että tarjoukseen on parempi tarttua nyt eikä kohta. (Eräs suuri suomalainen tavarataloketju hyödyntää muuten par'aikaa samoja keinoja omassa, vuosittain toistuvassa kampanjassaan.)

Indieroyale-nipputarjous on kokeillut vielä erilaista hinnoittelumallia. Mitä aiemmin ostaa, sitä halvemmalla saa – paitsi jos tarpeeksi moni maksaa keskiarvoa enemmän, jolloin hinta taas laskee.

World of Goon keskihinta, kun asiakkaat saivat itse päättää

Maksa mitä lystäät -trendin uranuurtaja oli tiettävästi World of Goo, jonka kehittäjät panivat sen "maksa mitä huvittaa" -alennusmyyntiin pelin ensimmäisenä vuosipäivänä. Tulokset olivat rohkaisevia, erittäin rohkaisevia.

Sen ja Steam-verkkokaupan alekampanjoiden innoittamana syntyi Humble Indie Bundle, joka on edelleen nimekkäin indiepelinippualennusorganisaatio (!). Se on kahdessa vuodessa järjestänyt 11 nippualennusta ja saanut pääomasijoittaja Sequioa Capitalilta melkein 5 miljoonaa dollaria rahoitusta toimintansa kehittämiseen.

Humble Indie Bundlessa keksittiin vielä yksi houkutin. Osa maksetusta hinnasta menee hyväntekeväisyyteen, jos asiakas niin haluaa. Se tuntuu sopivan tarjouspaketteihin, joiden vapaa hinnoittelu vetoaa ihmisten kunnollisuuteen: voit maksaa euron, mutta muiden maksama keskiarvo on ollut 3,5 euroa ja sitä paitsi osa siitä menee hyväntekeväisyyteen. Pelitutkija ja -kehittäjä Ian Bogost on muistuttanut, etteivät yhtiöiden hyväntekeväisyystempaukset ole aina suinkaan pyyteettömiä.

Humble Indie Bundle

Vaan mitä tästä kaikesta ajattelee kaupan toinen osapuoli eli pelintekijä? Kysyin asiasta Petri Purholta, jonka Crayon Physics Deluxe voitti neljä vuotta sitten Independent Games Festivalin pääpalkinnon. Viime vuonna Crayon Physics Deluxe pyydettiin mukaan Humble Indie Bundle #3:een.

Purho suostui kahdesta syystä: Ensinnäkin hän pitää siitä, että ihmiset pelaavat hänen pelejään. Toisekseen nippualennukset – tai ainakin Humble Indie Bundle – lisäävät myyntimääriä niin paljon, että se riittää korvaamaan alennetun hinnan. Digitaalisten tuotteiden kanssa se toimii erityisen hyvin, sillä kauppiaalle maksaa oikeastaan yhtä paljon myydä peliä yksi kappale tai satatuhatta kappaletta. Muitakin etuja on.

– Humble Indie Bundlella saa paljon PR:ää kerrasta. Crayonin tapauksessa peli myi paremmin sen jälkeen, kun se oli ollut bundlessa. Käytännössä näkyvyys johtaa siihen, että pelistä puhutaan sen jälkeen enemmän.

Siis kaikki hyvin, pelkkää ihanuutta ja ruusuilla tanssia? Ei ehkä niinkään. Kuten vapaan hinnoittelun edelläkävijä World of Goo, myös Crayon Physics Deluxe oli ollut olemassa jo jonkun aikaa, kun se pantiin alennusmyyntiin. Olisiko sama toimintatapa kannattanut, jos pelillä olisi ollut ikää vain muutama viikko? Purho ei ole varma.

Lisäksi halvalla hinnalla kisaamisessa on se vaara, että asiakkaat tottuvat siihen. Purho vertaa tilannetta iPhone-peleihin, joiden hinta on järjestään alle euron.

– Kun hinta on 99 sentissä, se tappaa kaikki muut paitsi kaikkein suosituimmat pelit, eli tekee tästä hittipohjaista toimintaa. Jos iPhonella pyytää 10 dollaria pelistä, se on käytännössä katsoen ihan itsemurhaa.

GOG.comin tarjoukset

Olisi surkeaa, jos juuri indiepeleihin eloa puhaltaneet nippualennukset kääntyisivätkin voimaksi, joka nitistää monimuotoisuuden. Rock, Paper, Shotgun haastatteli aivan äskettäin GOG-pelikaupan ylläpitäjiä, jotka kiinnittivät huomion samaan asiaan. Liian suuret ja liian pitkään jatkuvat alekampanjat saattavat tuntua kuluttajista mukavilta juuri nyt, mutta jos niiden seurauksena indie-kehittäjät eivät enää pysty jatkamaan pelien tekemistä, kaikki häviävät.

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.