Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Monthly Game Clubissa peliohjelmoijat haastavat toisiaan

Jaakko Väyrynen, 32, on ohjelmoinut pelejä työkseen kuuden vuoden ajan. Tällä hetkellä hän on töissä Tribe Studiosissa, jossa kehitetään beta-vaiheeseen päässyttä Dramagame-nimistä online-roolipeliä. Vapaa-ajallaan hän tykkää muun muassa, noh, ohjelmoida lisää pelejä.

Viime vuoden tammikuussa Väyrynen oli vielä töissä mm. Flatout-rallipeleistä tunnetulla Bugbearilla, missä muutama kollegoista harrasti musiikkia. He kuuluivat Monthly Music Clubiin, jonka jäsenet lupasivat tehdä kuukausittain uutta musiikkia.

– Pakko on julkaista jotain,  ja on lähinnä oma häpeä, jos se on paskaa, Väyrynen sanoo.

Hän oli yhdessä ystävänsä kanssa jo hahmotellut avaruuspeliä, jossa pelaajat taistelisivat deathmatcheissa toisiaan vastaan. Kävi ilmi, että muillakin ohjelmoijilla oli keskeneräisiä pelejä pöytälaatikoissaan. Väyrynen päätti saada avaruuspelin valmiiksi kuun loppuun mennessä ja haastoi muutkin tekemään saman. Syntyi Monthly Game Club. 

"Peli per kuukausi" -tavoite tosin osoittautui nopeasti kuitenkin liian kunnianhimoiseksi muun muassa työkiireiden takia – viime vuonna Väyrynen sai valmiiksi loppujen lopuksi neljä peliä. Sen verran suunnitelmasta kuitenkin pidettiin kiinni, että kun deadline oli asetettu, sitä noudatettiin. Kuun lopussa tuli siis kiire kääriä kasaan ensin Bandit Sector ja sitten Series of Tubes, Lazy Albert's Labyrinth ja Rum & Guns. Kaikki pelit voi ladata Väyrysen sivuilta.

Bandit Sector

 

Inspiraatioina muut pelit ja graafikko

Väyrysen pelit eivät ole variaatioita samasta teemasta, vaan jokaisessa on oma, erilainen idea taustalla. Bandit Sector -avaruuspelin innoituksena oli Star Control 2, jonka Väyrynen mainitsee yhdeksi kaikkien aikojen suosikkipeleistään. (Listalla myös: UFO: Enemy Unknown, Diablo 2 hardcore-moodissa ja BatMUD.)

Senaattori Ted Stevensin möläyksestä nimensä saanut Series of Tubes oli pohjimmiltaan klooni PalmPilot-pelistä, jossa pelihahmoa ohjattiin yhdellä näppäimellä. Lazy Albert's Labyrinthin inspiraationa oli kuusikulmioista eli heksoista koostuvan kentän generoiminen. Rum & Guns taas sai alkunsa graafikon vaatimuksesta.

– Hän mallinsi piraattilaivan ja sanoi "tee peli", Väyrynen kertoo.

Pelikerho pitää yhteyttä Skypen välityksellä. Se toimii myös onnistumisen mittarina, sillä esimerkiksi Series of Tubesin hiscore-listalla on 655 tulosta 55 eri pelaajalta, Labyrinthissä taas 147 tulosta, joista puolet on kolmen innokkaimman tekemiä.

Syykin on selvä: Labyrinth ei ole kovin onnistunut peli. Pelihahmon sijaan siinä pyöritetään karttaa, jolloin painovoima vetää hahmoa alaspäin. Tavoitteena on läpäistä kenttä mahdollisimman nopeasti, ja jos mokaa heti alussa, ennätyksen tekeminen ei enää onnistu.

Pelimekaniikat vaikuttivat aluksi samantapaisilta, mutta niissä oli ratkaiseva ero. Labyrintistä ulos luoviminen ennen uuden mahdollisuuden saamista on tympeää pakkopullaa. Tubesissa taas pyritään selviämään mahdollisimman pitkälle. Mitään ei ole menetetty ennen kuin mato on seinässä ja tulos ruudulla.

RumsAndGunsSuurin hitti on ollut merirosvopeli Rum & Guns. Siinä pelaajat luovivat saariston keskellä aluksia tavoitteenaan upottaa toisten pelaajien laivat. Periaate muistuttaa siis Bandit Sector -avaruuspeliä, mutta piraattipeli on "paljon koukuttavampi".

Avaruudessa on helppo lentää karkuun vastustajalta. Pelaamisesta tulee sarja lyhyitä kohtaamisia, joiden välissä on tyhjää aikaa. Laivojen tykit ovat alusten kyljessä, jolloin vastustajan ampumiseksi pitää kääntää laivan suuntaa, mikä hidastaa vauhtia. Rytmi on aivan erilainen, kun on koko ajan tehtävä kompromisseja vihollisen seuraamisen ja ampumisen välillä.

Työ estää harrastusta

Kun pelejä tekee yksin tai pienellä porukalla, aikaa saisi käytettyä loputtomiin. Sen oivaltaminen oli yksi pelikerhon perustamisen perusideoista. Väyrynen muistelee ohjelmointiuransa alkaneen Sodankylässä vuonna 1993, kun kaveri esitteli kylmänä iltana fraktaaleja. Väyrynen innostui niistä heti. 1990-luvulla hän julkaisi kaksi demoa ja tämän vuosituhannen alkupuolella kaksi introa. Koodausinto ei vähentynyt, mutta silti tuotanto hiipui.

– Aina on ollut jotain työn alla, mutta ikinä ei saanut niitä ulos, hän kertoo.

Yksin tehdessä yksinkertaisetkin asiat voivat olla työläitä. Merirosvopeliin Väyrynen ohjelmoi kaiken itse: grafiikkamoottori, moninpelilogiikka ja -palvelin, törmäystarkastelu, fysiikka, ääniefektit ja kaikki muu.

Lazy_Alberts_LabyrinthJos tavoitteena olisi ainoastaan saada pelejä valmiiksi, olisi nopeampaa käyttää valmista pelimoottoria tai tehdä vaikka selainpelejä HTML5:llä.

– Tekninen haaste on se, mikä minua ohjelmoijana kiinnostaa, Väyrynen sanoo.

Parhaillaan hän on jumissa Rum & Gunsin grafiikkapäivityksen kanssa, joka tekee vedestä hienomman näköistä. Se ei siis vaikuta mihinkään muuhun, viilaapa vain grafikkaa siistimmäksi.

– Grafiikkaohjelmointi on siistiä, koska siitä saa välittömästi palautetta, näkee suoraan työnsä tuloksen. Siihen voi käyttää rajattomasti aikaa, ja viime aikoina olen käyttänytkin.

****

Tänä vuonna pelikerho ei ole ollut aktiivinen. Väyrynen ei aio kuitenkaan luovuttaa. Hänellä on jo idea seuraavasta pelistä.

– En halua paljastaa enempää kuin että kyseessä ei ole moninpelattava nettipeli.

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.