Ke 18.11.2009 @ 12:56Rita Trötschkes

Rokoterumban loputon loru

Sikainfluenssaan perehtyneiden lääkäreiden mukaan rokotteesta on vähemmän haittaa kuin itse taudista. Silti kansalaiset ovat spekuloineet rokotteen riskejä enemmän kuin itse tautia. Mistä se johtuu?

Ovatko kaikenlaiset wikipedia-diagnoosin tekijät ja huuhainnaset viisaampia kuin lääketieteen ammattilaiset? Miksi asiantuntijoihin ei luoteta? Eivätkö lääketieteen ammattilaiset kerro meille totuutta? Eivätkö ihmiset osaa hakea netistä pätevää asiatietoja vai hakevatko monet tahallaan provosoivaa tietoa levitettäväksi eteenpäin?

Elämme monimuotoisessa maailmassa, jossa virallinen lääketiede ei ole aina koko totuus, mutta tietävätkö muka rokotteen vastustajat enemmän kuin itse rokotetutkimuksen tekijät? Kansalaisille on annettu suuri taakka päättää rokotuksen hyödyistä ja haitoista itse.

Tilanne on niin hullunkurinen, että rokote ei anna edes 2 viikon jälkeen luvattua täyssuojaa, vaan sen päälle saattaa saada vielä taudinkin. Näin on jo tapahtunut viime viikolla. Uudesta tapauksesta kertoi lääkäriystäväni minulle tänään.

Miksi toiset maat tilaavat raskaana oleville ja lapsille kalliimpaa, adjuvantitonta (lisäaineetonta) rokotetta, mutta Suomi tilaa vain yhtä ja samaa rokotetta?

Toki mielialat ovat muuttuneet rokotemyönteisimmiksi sitä mukaa kun itse tauti on levinnyt meilläkin. Kuolemantapaukset ovat lisänneet kiinnostusta rokotetta kohtaan siinä määrin, että nyt Suomi on käsi ojossa. Lääkäritkin vakuuttavat, että rokotteella voi vaikuttaa luonnon valintaan.

Infektiolääkäri Jukka Lumion mukaan 1/100 000:sta kuolee tähän tautiin. Toki selvää syy-yhteys kuolemantapausten ja virusinfektion välillä ei ole aina yksiselitteinen. Omat tautilisät lisäävät riskiä saada jälkitauti kuten keuhkokuume.

Suomalaisten rokotetohina on nyt kova. Tämän päivän Aamulehti (18.11.2009) raportoi, että koko kansa saanee sikainfluenssarokotteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Juhani Eskolan mukaan kattavat rokotukset voivat ehkäistä sikainfluenssan toisen aallon, joka saattaa tulla keväällä 2010.

Satsaus on suuri investointi, sillä rokotteita tarvitaan kaikkiaan 5,3 miljoonaa. Nyt rokotteita saapuu Suomeen korkeintaan 200.000 kappaleen erissä. Rokotusta odotellessa kannattaa laittaa jäitä hattuun. Käsien pesu saippualla suojaa jonkin verran taudin levittämistä.

Infektiolääkäri Jukka Lumion mukaan joka toinen viruksen saanut ei saa oireita, mutta saa suojan tautia vastaan. Siis viime viikon pikkuinen nuha saattoi olla sikainfluenssaa...

 

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu