Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Suomettumisen viimeinen rasvakupla puhkesi

Voihin ja punaiseen maitoon mieltyneet suomalaiset saatiin 70-luvulla uskomaan, että voi tappaa. Kansankäännytys liittyi tietysti Kekkoseen, Maalaisliittoon ja suomettumiseen... vai liittyikö sittenkään?

Palataanpa vuoteen 1972. Itä-Suomea piinaa korkea sydän- ja verisuonitautikuolleisuus. Voihin ja punaiseen maitoon mieltyneet Pohjois-Karjalan asukkaat kuolevat ennen aikojaan. Tilanteesta huolestuneen maaherra Esa Timosen (Maalaisliitto) aloitteesta käynnistetään Pohjois-Karjala -projekti.

Pohjois-Karjala-projekti: "Oli pikkusen vastenmielistä lähteä sinne lenkille aluksi..."

Samaan aikaan Kekkonen (Maalaisliitto) ja Brežnev keskustelevat Zavidovossa Suomen tavoittelemasta vapaakauppasopimuksesta Euroopan talousyhteisön EEC:n kanssa. Neuvostoliitto epäilee sopimuksen vaarantavan Suomen puolueettomuuden. Kekkonen pyrkii hälventämään neuvostojohdon epäilykset ja lupaa henkilökohtaisesti taata maiden välisten suhteiden säilymisen muuttumattomina sopimuksesta huolimatta.

Tammikuussa 1973 poikkeuslain voimin Kekkosen toimikautta jatkettiin neljällä vuodella ja suomalaiset aloittivat raskaan taivalluksen voista margariiniin. Isänmaan hyväksi, kansan parhaaksi.

Poikkeuslaki - margariinimiesten salaliitto?

Tässä kohdassa voi kysyä, haluttiinko Maalaisliiton taholta suomalaisten yhdenmukaisuutta vahvistaa margariinikilvoittelun myötä? Olisiko voi ollut liian ylellistä, länsimaista?

Epäilykset salaliitosta saavat vahvistusta vuonna 1978, kun Pekka Puska valitaan Pohjois-Karjala-projektin johtajaksi. Kolmikanta on valmis, kun alusta lähtien projektissa mukana ollut Kekkosen noteeraama lupaus (ks. IS 15-9-2010) liittyy Keskustapuolueeseen (Maalaisliitto). Suomettumisen tunnuksiksi nousivat usko voin pahuuteen ja Neuvostoliiton hyvyyteen.  

Katso Kekkosen ajan ravintoympyrä

Suomalaiset oppivat käyttämään margariinia ja juomaan rasvatonta maitoa, kunnes Neuvostoliitto vuonna 1991 hajosi. Rauhaomainen rinnakkaiselo alkoi kuulostaa naurettavalta ja naapurista sai alkaa sanoa myös ikäviä asioita. Yksi totuus kuitenkin säilyi: voi tappaa!

Hypätään syyskuiseen torstai-iltaan vuonna 2010. Puoli yhdeksän uutisten jälkeen televisiossa käynnistyy A-Talk-keskusteluohjelma. Studiossa istuu Pekka Puska ja vuonna 1967 syntynyt kirurgi Taija Somppi. Mustanvyön karateka Somppi on putsannut tuhansia verisuonia eikä hän ole löytänyt yhtäkään voin aiheuttamaa kolesterolitukosta. Somppi ravistaa vihaisena Puskan silmien edessä pientä putkiloa, jossa on asiakkaan suonesta otettu tukos: SE ON KALKKIA, EI KOLESTEROLIA, huutaa Somppi. 

Puska pyörittelee silmiään, kun kuva siirtyy Tommi Kankaan keittiöön. Vapautuneen oloinen mies paistaa iloisena silakoita voissa ja todistaa rasvaisen juuston puolesta. Kilot ja väsymys on kaikonnut. Toisin oli vielä muutama vuosi sitten. Tommi söi margariinia ja painoi yli sata kiloa. Hän oli uskonut siihen mihin muutkin suomalaiset, voin pahuuteen ja Neuvostoliiton hyvyyteen. Suomettumisen viimeinenkin rasvakupla on puhjennut.   

Suomi vapautuu A-talkissa

Kommentit