Tel Aviv I

TEL AVIV I

Mitä cross-platform voi olla käytännössä? Millaisia projekteja maailmalla liikkuu? Useita niitä esiteltiin Tel Avivissa ja yllättävän monet olivat serkuksia Lönrot2017-projektin kanssa.


Israel on yksi maailman kiinnostavimmista dokumenttimaista. Ehdottomasti. Dokumenttiohjaajat kuuluvat lähes poikkeuksetta toisinajattelijoihin, joka puolella on dramaattisia, ristiriitaisia tarinoita ja elokuvien rahoitus on perustaltaan kunnossa.

Niinpä ei ole ihme, että Israelin foorumi kansainvälisten yhteistuotantojen rahoittamiseksi on jälleen täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Tel Aviviin verrattuna esimerkiksi HotDocs on kesy kani.

Esitellyistä projekteista myöhemmin. Ensin ns. crossplatform-projekteista, joita nykyisin esitellään lähes jokaisessa kansainvälisessä tapahtumassa.

Esillä oli kuusi kansainvälistä hanketta, joien takana oli mm. Gadza-Sderot-tuotannon takana ollut Arik Bernstein tai Arte Francen Cut Up tuotantoon osallistuva Uri Bar-On.

Mitä useimmille näille tuotannoille oli yhteistä:

1) Lähtöplatform on netti, jota seuraa televisio.
2) Perusmuoto on lyhyt dokumentti, joista useista kudotaan yhteen televisiodokumentti.
3) Nettiplatformin kautta tarjotaan ihmisille mahdollisuus kertoa heidän omia tarinoitaan.
4) Toteutuksessa on mukana vahva vuorovaikutus tarinoiden kertojen ja toteuttajien välillä.

Kuulostaa tutulta?
Aivan, on mielenkiintoista huomata kuinka paljon samanlaisia ovat eri puolella maailmaa nyt syntyvät projektit kuinLönnrot2017.

Ja vielä mielenkiintoisempaa huomata, että Suomi ei ole suinkaan toteutuksessa jälkijunassa, vaan päinvastoin.

Antti Haasen ja kumppaneiden kehittelemä nettialusta on aivan samaa tasoa, jollei parempi, kuin Gaza-Sderot-projektin toteuttaneiden uusi The Center of Universe.
 

Tarinateltan peruslähtökohta: rauhoitettu, kertojaa kunnioittava studio ja ajatuksena Lönnrot-projektin ”kerro tarina, joka on sinun sydämessäsi ja mielessäsi tuottaa paljon intiimimpiä ja koskettavampia tarinoita kuin Pray-projektin ”vapaa formaatti”.
 

Ja pohjoisen Elli-projekti, jossa kohtaavat niin dokumentti, videoinstallaatio, musiikkiteos, valokuvat kuin tanssiteoskin kertoen samaa tarinaa, on poikkeuksellinen.

The Centre of Universe perustuu ajatukseen, jossa toteuttava nettiplatform on moduuli, joka voidaan sijoittaa minne tahansa maailmassa lähtökohdan ollessa fyysinen paikka, tässä tapauksessa Jerusalem.
Paikan valinnan jälkeen indentifioidaan päähenkilöt, 12, joiden elämä sivuaa tavalla tai toisella toisiaan.
Henkilöiden ja heidän tarinoidensa perusesittelyn ( 4 lyhytdokumenttia) jälkeen heidän elämäänsä seurataan päivittäin toteutettavilla lyhytdokumenteilla, joita nettivieras voi seurata non-lineaarisesti.
”Koko projektin ajatuksena on, että elämä ei ole non-lineaarinen, sanoo Arik Bernstein. Katsoja voi siirtyä tarinasta toiseen värikoodilinkkien kautta (temaattinen, paikkaan liittyvä, toimintaan liittyvä, tiettyyn asiaan liittyvä jne…), jolloin katsoja muodostaa itse tapahtumien kulun kuin haarautuvien polkujen puutarhassa.

Pray-projektin peruslähtökohta on hyvin yksinkertainen. Ei-uskonnollisen projektin lähtökohtana on, jokaisella ihmisellä on toive, jota nettiin sijoitettuna muut voivat tukea, täydentää ja kommentoida.
Kun ensimmäisenä tarinana on nuoren tytön toive, että hän ei kuolisi sairauteensa, vaan leikkaus parantaisi hänet, luodaan ensimmäisellä tarinalla projektille vahva lataus.

Missing Scene perustuu ennen kaikkea nettivieraiden aktiiviseen osallistumiseen. Eli tarina kerrotaan pisteeseen, jossa protogonisti on valinnan edessä: mitä tehdä, miten käyttäytyä. Tähän tarinan kulminaatiopisteeseen odotetaan nettivierailta ehdotuksia, kommentteja, neuvoja, joista jotakin sitten tullaan seuraamaan kaikkien ehdotusten ollessa esillä netissä.

Kansainvälisiä tutustumisen arvoisia projekteja ovat muuten mm. Remix America ( jossa vierailija editoi uudelleen netissä olevan materiaalin) Open Source Cinema ( Canada) ja Renew Media USAssa.
Big Stories Small Towns on toteutettu Australiassa ja Britain from Above on tehty BBC:lle.
Ja ruuan rakastajille viimeinen vinkki Rouxbe on kokkikoulu.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu