Hyppää pääsisältöön

Sosiaalisen median ongelma pahenee kännyköiden takia

Sosiaalinen media, ironista kyllä, näyttää usein vähemmän sosiaaliselta. Sen käyttäjä sulkee itsensä pois tilanteesta, jossa juuri silloin on, ollakseen läsnä tilanteessa, johon hänen huomionsa kiinnittyy. Tämä ajatus palasi mieleen, kun näin valokuvan itsestäni valmistautumassa paneelikeskusteluun sosiaalisesta mediasta uutisväen konferenssissa pari viikkoa sitten.

Me panelistit yhä lukuunottamatta uppoumme mobiilien päätelaitteidemme ruutuihin - kaiketi hakemaan uusimpia Twiittejä seminaarin osallistujilta.

newsXchange 2010: Omnipresent News by 0neiros, on Flickr

Tilanteet, joissa ollaan fyysisesti yhdessä paikassa ja henkisesti aivan muualla, ovat lisääntyneet dramaattisesti viime vuosina. Opettajat kertovat olevansa epävarmoja siitä, seuraavatko läppäreidensä takana kyhjöttävät oppilaat opetusta ollenkaan. Perheet istuvat kenties olohuoneessa, kukin edessään kännykkä, iPad tai kannettava, ja puhuvat toisilleen niiden yli, tai takaa.

Uusi digitaalinen mediakerros ei tule ainoastaan kasvokkaiskohtaamisiin, vaan myös meidän ja median suhteeseen. Mediakäyttötilanteet, joissa meillä on edessämme kolme ruutua, yleistyvät. Telkkari, tietokone ja kännykkä ovat näköpiirissä yhtaikaa. On kiinnostavaa nähdä, millaiseksi niiden työnjako muodostuu.

Kännykän käytöstä on viimeiset 10 vuotta puhuttu lähinnä siitä näkökulmasta, että siihen puhuminen kovaäänisesti julkisilla paikoilla ärsyttää monia. Kasvava haaste fiksulle ja muut huomioon ottavalle kännykän käytölle on viestien naputtelun sovittaminen tilanteessa läsnäoloon. Ruokapöydässä, kokouksissa, vuoteessa - kun on mahdollista olla yhteydessä sosiaalisiin verkostoihin kaiken valveillaoloaikansa, ja jatkuvasti on tärkeää viestittävää - kuka muka pystyy pitämään huomionsa käsillä olevassa tilanteessa ja paikalla olevissa ihmisissä?

Ks. myös aiemmin tässä blogissa:

Median tulevaisuus: kerroksittaiset maailmat ja läsnäolo

Kommentit