Hyppää pääsisältöön

Parempia juttuja yhdessä tekemällä

Media ei vielä osaa hyödyntää ihmisiä jutuntekemisen kaikissa vaiheissa, sanoi uusien palvelujen strateginen suunnittelija Pirkka Aunola aamu-tv:ssä tänään. Sen sijaan, että pyydettäisi vain palautetta jutuista, voitaisi ottaa ihmiset mukaan jo ideointivaiheessa, hän ehdottaa.

Info: Tässä oli aikaisemmin upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Hän huomautti myös, siinä missä toimittajat edellyttävät läpinäkyvyyttä poliitikoilta ja yrityksiltä, ihan samoin he voisivat lisätä oman jutuntekonsa läpinäkyvyyttä.

Esimerkkinä avoimesta jutuntekoprosessista hän mainitsi Tietoviikon toimittaja Jouni Junkkaalan hankkeen Qaikussa: Tehdään yhdessä juttu Tietoviikkoon! Suunnitellaan ja kirjoitetaan avoimen yhteisöllisesti juttu 5.3.2010 ilmestyvään lehteen.

Jutun aiheeksi on valikoitunut avoin data ja kehittely jatkuu nyt Qaikussa toimittajan johdolla yhteistyössä.

Aamu-TV:n toimittaja Riina Malhotra mainitsi esimerkiksi journalistin työn taustojen avaamisesta toimittaja Paula Vilenin eilistä blogikyselytuntia, jossa sai kysyä Haitista. Pirkka Aunola vahvisti, että juuri tällaista, ja ehdotti, että yksittäisten kysymys-vastaus -tempausten lisäksi kanava toimittajan ja yleisöjen välillä voisi olla koko ajan auki.

Haastattelun lopussa sivuttiin vanhoja vastakkainasetteluja: toimittajat tuovat herkästi esiin netin huonoja puolia ja viharyhmiä ja muita ikäviä piirteitä, ja viittaavat netin käyttäjiin ylimalkaisilla termeillä kuten "nettiväki", aivan kuin netin käyttäjät olisivat jokin oma erityinen lahkonsa eivätkä me kaikki, ja kuinka yleisössä saattaa olla vuosikymmenien aikana toimittajakuntaa kohtaan kertyneitä kaunoja ja patoutumia, jotka nyt purkautuvat, kun siihen on mahdollisuus.

Jos kuitenkin yritettäisi nähdä netin mahdollisuudet hyviin asioihin, eikä annettaisi niiden hukkua huonojen puolien joukkoon, ehdottaa Aunola.

Toimittaja verkossa -aiheisia aiempia blogikirjoituksiani