Hyppää pääsisältöön

Paikkatietojen käyttö - konseptointia ja ideointia

Pelitilannekatsaus. Qaikussa käynnistyneeseen peliin on ensimmäisen päivän aikana osallistunut 15 eri henkilöä, kuusi #JYV -kanavalla ja 9 #Helsinki - kanavalla. #Helsinki johtaa tässä vaiheessa niin repliikkien ja osallistujien kuin eitettyjen erilaisten ideoiden ja näkökulmienkin määrällä.

Tilanne 16.9. klo 22

 #JYV 20 kommenttia 6 eri osallistujalta

  • hessuj http://www.qaiku.com/home/hessuj/
  • haloefekti http://www.qaiku.com/home/haloefekti/
  • Markus http://www.qaiku.com/home/Markus/
  • apoikola http://www.qaiku.com/home/apoikola/
  • Ile http://www.qaiku.com/home/Ile/
  • vimma http://www.qaiku.com/home/vimma/

#JYV -kanavalla sanottua

- Kanava on leimautumista, identiteettiä ja kätevä tapa siivilöidä paikallistieto muusta muussista. Saa sekä etukäteis- että jälkikäteisinfoa paikallisista asioista, tapahtumista.

- Haluan tietää ketkä ihmiset ovat kiinnostuneita samasta aiheesta. Kiinnostaa, ketkä Qaikulaiset ovat jollain tasolla linkittyneitä Jyväskylään ja mitä kiinnostavaa sanottavaa heillä on.

- Verkoston jäsenten fyysisen ja henkisen sijainnin tietäminen auttaa livetapaamisissa. Ensinnäkin, että livetapaamisia syntyy ja toisekseen juttu lähtee jouhevammin liikkeelle, kun henkilöiden henkinen sijainti, eli kiinnostukset yms. ovat tiedossa. Kynnys offline-tapaamiseen varmasti alenee, jos esim. mikroblogista käy ilmi tutun henkilön liikkuminen samalla alueella. Joskus paikkatieto voi myös auttaa kristallisoimaan lähetetyn twiitin sanomaa ja ajatuksia sen takana. Mielelläni myös tapaisin livenä muita, jotka koen jo sossumedian käyttäjinä samanhenkisiksi.

- Viestin jättäjän sijainti on kontekstuaalinen tieto, jonka merkitys vaihtelee suuresti. Itse olen yleensä kiinnostunut sosiaalisesta aspektista, jolloin sijainnin kontekstimerkitys sitoutuu siihen, ketkä ovat samoilla huudeilla samoihin aikoihin.

- Fyysinen- ja virtuaalimaailma kohtaavat. Sosiaaliverkkotopografia = tässä paikalla sanottiin sitä ja kuunneltiin tota ... fiilis tallettuu bittiavaruuteen ja siihen voi päästä käsiksi jälkeen päin. Esim. kävelemällä paikalle fyysisesti lokaatiolaite (puhelin) taskussa. Lisäksi voit saada vaikka hälytyksen, jos omat hakukriteerit ja seuranta jutut täyttyy (advanced tamagotchi tyyliin: @erkka ja @tuija jättivät sulle tälläset läpät tälle kohtaa jemmaan). Tai että tässä kohdalla joku heebo kuunteli tätä biisiä...tsekkaa ja osta. Vähän niinkuin virtuaalinen bulletin board. Tulevaisuudessa historian tutkijat voivat penkoa tätä topoa kuten arkeologit konsanaan.kaikki linkittyy googlemapsiin. Kuvat, ääni, lyhytviestit, fiilikset ... kaikki.

 

#Helsinki - ketjussa 38 kommenttia 9 osallistujalta

  • Ile http://www.qaiku.com/home/Ile/
  • vaiheinen http://www.qaiku.com/home/vaiheinen/
  • jal http://www.qaiku.com/home/jal/
  • sakari http://www.qaiku.com/home/sakari/
  • jahapaula http://www.qaiku.com/home/jahapaula/
  • hessuj http://www.qaiku.com/home/hessuj/
  • natasha_l http://www.qaiku.com/home/natasha_l/
  • Sunaitis http://www.qaiku.com/home/Sunaitis/
  • salainen http://www.qaiku.com/home/salainen/

#Helsinki -kanavalla sanottua

Omat jäljet talteen / Itse täydennettävä karttatieto

- Paikkatiedot talteen mobiiliin palveluun tallennettavaksi siten, että niitä voi hyödyntää yhdessä karttatiedon kanssa. Siis esimerkiksi siten, että tekstissä mainitaan vaikkapa ravintola X, siitä löytyy URL lisätietoihin ja/tai saa tallennettua paikkatiedon mobiiliin ja siinä se on mahdollista klikata auki suoraan kartalle.

- Paikkatiedollinen delicious. Olet ulkona ja vaikka Kaisaniemessä haluat selvittää ratikan pysäkkiaikataulun. Surffailet mobiilikännyllä ja löydät oikean saitin. Nyt jos selaimesta löytyisi toiminto GeoBookmark, voisit tallentaa urlin siten, että jatkossa se löytyisi mobiiliselaimen bookmarkista sinulla tai kenellä tahansa muulla, joka on samassa paikassa.

- Purjehduskisan kisajäljet talteen - siten päästään jälkikäteen analysoimaan kisasuoritusta.

Lisätietoa kartalla

- Karttatietoon liitetystä lisäarvosta kuten vaikkapa eat.fi-palvelun kaltaisista toteutuksista. #eatfi on hieno palvelu, jos käytössä on geolokaatio. iPhone-appsissa eat.fi ainakin osaa näyttää ravintolat lähistöltä.

Miksei saman tien olisi palvelu, joka yhdistäisi tuon edellä mainitun geo-deliciousin, geo-arvostelun (voisi kehua vaikka maisemaa), geo-kommentoinnin (paikallisuutisointi vaikka onnettomuudesta) ja geo-videoinnin (paikkatietopohjainen QIK).

Paikallinen ravintoloitsija voisi laittaa "oman kaupungin kanavalle" mainoksiaan ja käyttäjä näkisi ko. kanavan fiidiä vain silloin kun hän sattuu olemaan ko. kaupungissa. Näin turisti saisi "paikallisuutisia" automaattisesti konfiguroimatta itse mitään... Oisko tässä mitään ideaa?

- Aivan paikallisia asioita eli kaupungiosan sisällä olevaa tapahtuma/tilannetietoa voisi olla hyödyllistä seurata.

- Olisi kiva voida liittää sijaintiin ja katselusuuntaan liittyen wikisivuja, joissa olisi esim. jonkin patsaan/rakennuksen historiaa. Sivulla voisi olla myös audiota, jolloin mobiilisofta voisi soittaa audiona turisti-infoa kun saavut tiettyyn paikkaan.

- Lisätyn todellisuuden mahdollisuudet: Videokuvan päälle tuodaan paikkakohtaista tietoa. Osa voi olla staattista, osa voi olla sometettua (esim. valokuvia/ääniraitaa/videoita/tekstiä onnettomuudesta). Olisi kiva tarjota paikallaolijoille live-audio-adhoc-chatti, esim. muodostamalla adhoc-wifi-yhteys lähialueen laitteiden kesken (iPhonessa GameAPI tukee kai tällaista mahdollisuutta). Voisi toimia myös viranomaistoiminnassa, kun ei tarvita mitään viranomaisverkkoa kun homma toimii lokaalisti.

Liikennepalvelut

- Joukkoliikenteen livesijainti (jos nyt vaikka sattuisi metro jumittamaan jostain syystä tunniksi tms.) Liikkuminen esimerkiksi julkisilla, miksei muullakin välineellä.

- Reittiopas antaa esimerkiksi laitureiden numerot sun muut ja olisi erityisen näppärää, jos niistä saisi bookmarkattua noiden laitureiden yms. paikat. Opasteita vaikkapa Kampin alueen pysäkeille.

- Google Maps Traffic on hieno palvelu, jonka soisi tulevan Suomeenkin. Voit kokeilla sitä avaamalla osoitteen http://maps.google.com/ ja klikkaamalla nappia "Liikenne"/"Traffic". Zoomaa jokin kaupunki (jenkeissä) vähän isompana näkyviin, niin tiet on värjätty vihreäksi, keltaiseksi ja punaiseksi.

- Piippaa, kun mun bussi on 5 minuutin päässä sijainnistani (=töistä kotiin viime hetkellä singahtaen). Toinen paikannussovellus kun olen bussissa: Känny hälyttää, kun olen lähellä pysäkkiä, jossa pitää jäädä pois. Saa nukkua rauhassa

 Minä suhteessa muihin ihmisiin

- Sijaintitieto osana matkailuraporttia

- Jos meillä olisi paikkatietoisia kanavia, yhdellä ja samalla #bb-kanavalla hoituisi kaikkien maiden BigBrother-keskustelut, jos voisin kertoa, että haluan kunnioittaa kanava-asetukseen tehtyä maakohtaista suodatusta oman sijaintini perusteella. Kanavalle siis voisi sanoa (kanavan omistajan toimesta), että "[X] tämä on paikkatiedolla suodatettava, tarkkuudella [X] maa / [ ] kaupunki". Oleellista paikkatiedon dynaamisuus. #puuseppä -kanavassa viestinjättäjän paikkatieto toimisi suhteessa kanavan tilaajan silloiseen paikkaan. Esim. Oulussa toimiva puuseppä näkisi halutessaan striimissään vain esim. 200km säteeltä kirjoitettuja viestejä. Sopii siis hyvin, kun kyseessä on alueellisesti toimivat palvelut.

- Staattiseen paikkaan sidottuun kanavaan voisi liittyä paikkatietoaspekti toisella näkökulmalla: Jos kanavalle voisi kertoa sen sijainnin (esim. LAT/LON + säde), voisi tarjota käyttäjäasetuksen "Tuo striimiini näkyviin sijaintiini osuvia kanavia". Näin jos matkustan vaikka Berliiniin, striimissäni alkaisi näkymään #berlin -kanavan jutut.

- Kännysovellus, joka kävisi välillä kysymässä, onko lähistöllä muita henkilöitä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Ne voisi näyttää kartalla henkilönä/tagipilvenä, josta näkisi "ai tuolla menee @Kitti, joka on myös aktiivinen kanavilla XXX, YYY, ZZZ". Voisipa tarjota helpon käyttöliittymän, josta voisi katsoa, mitä hän on viimeksi ko. kanavilla huudellut. Tämä mahdollistaisi ihan uudenlaisia IRL-kohtaamisia myös henkilöiden kanssa, joita ei ole aiemmin nähnyt mutta joilla on samat kiinnostuksen kohteet.

- Lähestymiskiellonvalvontajärjestelmä. Tätä myös lapset voisivat soveltaa, jos haluavat välttää vanhempien kohtaamista perjantai-iltana.

- Missä minä olen juuri nyt -tiedon lähettäminen helposti: puhelimeen softa joka nappia painamalla ilman mitään lisäkoristeita (eli ei Latitude) postaisi koordinaatit määriteltyyn urliin. Niille jotka eivät osaa koodata pitäisi rinnalla olla helppo ja selkä paikka johon koordinaatit pamahtaisivat.

- Töissä muutama kollegani ja assari jakaa jo paikkatietoja keskenään Google Latitudella. Ihan mukava, kun voi aamulla katsoa, kannattaako soittaa vai odottaa hetki, kun pitää jokin asia käydä läpi.

- Ihan yleisen mielenkiinnon vuoksi on kiva tietää, missä päin verkoston jäsenet fyysisesti vaikuttavat. Ehkä tässä on myös kaikuja "vanhan maailman" määrittelyistä, joissa kotikaupungilla oli enemmänkin merkitystä.

- Tavallisten ihmisten seuraaminen ei ehkä ole tarpeen, mutta esim. kansanedustajat saisivat kyllä jakaa paikkatietojaan.

Pisteiden lasku

  • Ketjun absoluuttinen repliikkien määrä (Qaiku laskee)
  • Ketjussa esitettyjen eri näkökulmien määrä (pelinjohtajan arvio)
  • Keskustelun antoisuus ja pelin hauskuus (pelinjohtajan arvio)

Pelin voittajajoukkue todetaan ensi torstain Internetin tietovirrat - seminaarissa.