Hyppää pääsisältöön

Jos versiointi tarkoittaisikin yleistajuisen ja erikoistajuisen jutun tekemistä?

Perinteisesti journalistin työnkuvaan on kuulunut juttujen tuottaminen, ei niiden aiheista keskustelu verkossa. Työn kulku on ollut lineaarinen tiedonhankinnasta julkaisemiseen. Palautetta on saatu tapahtuneen jälkeen. Muuhun ei ole varattu aikaakaan. Toki poikkeuksiakin on - ja vuosikymmenien perinne kansalaisjournalismiksi kutsuttua pyrkimystä osallistaa yleisö jutuntekoon sitä lähellä olevista aiheista (vrt Timo-Pekka Heiman selostus SuomiExpress -ohjelman tuottajan kertomasta Journalismin lajit-luennolta).

Pitäisikö juttuja sitten tehdä puolet vähemmän, jotta jäisi aikaa myös seurusteluun verkossa?

En usko, että journalistisen prosessin avaaminen lopulta hidastaa työtä - se voi jopa nopeuttaa valmistelua, koska joukkojen äly voi laajentaa potentiaalisten haastateltavaehdokkaiden määrää, tavoitettujen asiantuntijoiden valikoimaa ja näkökulmien kirjoa.

Versiointi on digitaalisten tuotantojärjestelmien myötä yleistynyt käytäntö, jossa yhdestä jutusta muokataan eri versioita eri kanaville tai saman kanavan eri lähetyksiin.

Oma unelmani versioinnista olisi, että jonkin erikoisalueen toimittaja voisi tehdä samasta aiheesta kaksi juttua: toisen yleistajuisen, paljolti nykyisin yleissivistäville ohjelmille asetetuin laatukriteerein, ja toisen tiedolla hifistelevän herkkupalan aihetta syvällisesti jo tunteville, äärimmäisten erikoistuneille osaajille.

Kuvittelen, että nämä kaksi ohjelmaa syntyisivät vain hieman pidemmässä ajassa kuin yksi nykyään. Voin kuvitella pieleen.

Mutta mikä tyytyväisten huippuasiantuntijioden joukko tulisikaan palvelluksi! Kapean niche-yleisön erikoisohjelma tarjoiltaisin tietenkin verkossa, ja voisipahan sen lähettää tallentavan digiboksin ruuaksi myös öiseen aikaan, kun massayleisöt nukkuvat.

Verkkokeskusteluun käytettävä aika taas jouduttaisi työprosessia, jos jutustelun painopiste olisi tulevissa, työn alla olevissa ohjelmissa. Tällöin verkon joukkojen äly palvelisi syntyvää juttua: tiedonhakua, näkökulman terävöittämistä, asiantuntijoitten etsintää. Jos verkkokeskustelu on pelkkää jo tehdyn jutun puimista ja omien valintojen puolustelua tyytymättömille yleisöille, se on tuomittukin jäämään toimittajalle epämieluisaksi pakkopulllaksi.

Kommentit